Op onze homepage en in dit artikel las u al over de vele voordelen van een orthopedisch matras. Zo verlicht dit type matras lichamelijke klachten als rugpijn, nekpijn en schouderklachten. Dit matras biedt een ontzettend hoge mate van aanpassend vermogen en ondersteuning, iets wat nodig is om de spieren te kunnen ontlasten. Goede orthopedische matrassen zijn vaak aan de prijzige kant. Gemiddeld bent u €1600 kwijt voor een kwalitatief hoogwaardig orthopedisch matras. Maar waarom zijn orthopedische matrassen duurder dan normale matrassen? We vertellen het u in dit artikel.

Het orthopedisch matras bij lichamelijke klachten.

Componenten van een orthopedisch matras

Zoals u al kort heeft kunnen lezen, moet een orthopedisch matras drie componenten hebben. Ten eerste moet het matras een uitstekend aanpassend vermogen hebben. Dit aanpassend vermogen zorgt ervoor dat de wervelkolom juist wordt uitgelijnd. Als dit het geval is, zullen de spieren kunnen ontspannen omdat het matras de wervelkolom als het ware in de juiste houding duwt. Zo wordt u uitgerust en fit wakker. Als het matras zich niet voldoende aanpast aan het lichaam, en het matras niet in staat is om de rug in de juiste slaaphouding te krijgen, moeten de spieren dit doen. Deze krijgen dan geen rust, waardoor het kan zijn dat u stijf en wellicht met spierpijn wakker wordt.

Een tweede, eveneens belangrijk component van een goed orthopedisch matras is een perfecte drukherverdeling. Hiermee wordt bedoeld dat er geen druk wordt uitgeoefent op uw lichaam en er dus geen piekdrukken ontstaan. Wanneer er wel sprake is van piekdrukken op (bepaalde delen van) het lichaam, zult u dit als pijnlijk ervaren. Als gevolg hiervan gaat u veel draaien om comfortabeler te kunnen liggen. Hierdoor komt u niet in de diepere slaapfases terecht en rust uw lichaam niet voldoende uit. Tevens kunnen piekdrukken de doorbloeding van de spieren belemmeren.

Als laatste moet een goed orthopedisch matras een goede ondersteuning hebben. Dit houdt in dat u niet te veel wegzakt in het matras, maar u voldoende ‘gedragen’ wordt door het matras, zonder dat de spieren dit hoeven te doen.

In welke matrassen zitten deze componenten?

Niet elk matras heeft al deze componenten, en niet elk matras is daarom een orthopedisch matras. Zo is een pocketveren matras niet geschikt als orthopedisch matras, omdat deze geen enkel aanpassend vermogen heeft en juist veel druk uitoefent op het lichaam. Een matras gemaakt van traag-en koudschuim is daarentegen wel een ontzettend goed orthopedisch matras, mits de materialen van goede kwaliteit zijn. Zowel het traagschuim als het koudschuim moeten een densiteit hebben van tussen de 50-60. Veel traag-en koudschuim matrassen voldoen niet aan deze eis, omdat het simpelweg duur is om een schuim te gebruiken met zo’n hoge densiteit.

Matrassen met een densiteit onder de 50, ondanks het gebruik van traag- en koudschuim, zullen geen goed aanpassend vermogen, drukherverdeling en ondersteuning hebben. U betaalt minder, maar dat merkt u dan ook direct aan uw lichaam. De materialen die worden gebruikt in kwalitatief goede orthopedische matrassen zijn duurder dan in andere matrassen omdat ze ook daadwerkelijk een betere ondersteuning bieden en uw klachten kunnen verminderen. 

Een orthopedisch matras kopen.

Een investering in uw gezondheid

We kunnen concluderen dat een kwalitatief hoogwaardig orthopedisch matras geen goedkope aankoop is. Echter is het belangrijk om het te zien als een investering. Een goed orthopedisch matras gemaakt van uitsluitend kwalitatief hoogwaardige materialen gaat lang mee. Tevens heeft u met zo’n matras de meeste kans op verlichten van uw klachten, omdat de materialen een perfecte  ondersteuning, excellente drukherverdeling en goede ondersteuning bieden. Het is dus eigenlijk een investering in uw gezondheid.

Wanneer u kiest voor een goedkoop en daarmee laagwaardig matras, verhoogt u het risico op verergering van uw klachten. Om de pijn dan te verminderen zult u naar de fysiotherapeut moeten en mogelijk allerlei middelen moeten proberen. Tevens gaat zo’n matras een stuk minder lang mee en zult u na enkele jaren opnieuw een matras moeten aanschaffen. Al met al zult u dan duurder uit zijn dan wanneer u éénmaal investeert in een kwalitatief hoogwaardig orthopedisch matras. Wanneer het om uw gezondheid gaat raden we aan om geen concessies te doen en te gaan voor het beste orthopedische matras. In dit artikel vertellen we u welk orthopedisch matras het meest geschikt is.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel